Veel kinderen sporten en bewegen te weinig. Vooral kinderen die in armoede leven. Het is niet zo dat deze jongens en meiden niet wíllen sporten, maar ze missen de support vanuit hun omgeving. Wij zien in Lelystad volop kansen om deze kinderen te ondersteunen naar een vitale toekomst, waarin sport en bewegen de norm zijn.

Dat kinderen uit arme gezinnen te weinig sporten en bewegen heeft verschillende oorzaken. Geldgebrek is de meest voor de hand liggende. De contributie voor een lidmaatschap bij een sportvereniging is voor veel gezinnen niet op te brengen. Gelukkig is er het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Steeds meer ouders durven open te zijn over hun financiële situatie en doen via een intermediair een aanvraag bij dit fonds, zodat hun kinderen kunnen sporten. Dit zijn ouders die het belang van sporten en bewegen voor hun kinderen inzien. Maar er zijn ook veel gezinnen waarin sport simpelweg geen rol speelt.

Zien is doen
Uit deze cijfers van Kenniscentrum Sport & Bewegen blijkt dat veel ouders die in armoede leven zelf ook niet sporten. Dit is de tweede oorzaak voor een lage sportdeelname onder arme kinderen: een gebrek aan rolmodellen. Door sport naar deze kinderen toe te brengen, kunnen we hen de ervaring en stimulans geven die zij missen. Denk aan sport op school, na school, in de wijk en bij verenigingen. Zo gaan ze zelf ervaren wat sporten oplevert: meer zelfvertrouwen, nieuwe vrienden maken en lekker in je vel zitten bijvoorbeeld.

Kennismaken met sport
Projecten als Scholierensport en Summer’s Cool laten Lelystadse kinderen al laagdrempelig kennismaken met verschillende sporten en verenigingen. Summer’s Cool heeft zich de afgelopen jaren ruimschoots bewezen als een onmisbare vakantieweek voor kinderen uit arme gezinnen. Dit programma bestaat niet alleen uit sportieve activiteiten, maar ook uit educatieve en creatieve workshops. De deelnemers maken in deze vakantieweken een grote ontwikkeling door. Ze ervaren hoe leuk het is om nieuwe dingen te leren en hun grenzen te verleggen, ook op het gebied van sport en bewegen.

Overgewicht tegengaan
Naast geldgebrek en het missen van een rolmodel, hebben arme kinderen nog een achterstand: ze zijn vaker ongezond. Die gezondheidsklachten, zoals overgewicht en diabetes, vormen soms een belemmering om te gaan sporten. Terwijl regelmatig sporten deze klachten juist kan verminderen. Met deskundige begeleiding en passende sportactiviteiten kunnen we ook deze kinderen helpen om in beweging te komen. Dat is belangrijk voor nu én later. Want hier geldt: jong geleerd is oud gedaan. Als wij hen nu stimuleren om te sporten, is de kans groter dat zij op latere leeftijd ook blijven bewegen en een gezonde leefstijl ontwikkelen.

Samen de trend keren
Om al deze redenen willen wij ons de komende jaren nog meer inzetten voor de vitaliteit van kinderen uit arme gezinnen. Met integrale programma’s en interventies kunnen we de trend keren en ervoor zorgen dat deze kinderen én onze stad een gezonde toekomst tegemoet gaan.

Doe je met ons mee? Kijk hier voor de mogelijkheden om mee te doen.