Het Oranje Fonds heeft via Stichting Lelystad Vitaal een financiële bijdrage verstrekt om het sport- en beweegprogramma GoldenSports op te gaan starten in Lelystad. GoldenSports is een veelzijdig beweegprogramma voor senioren, georganiseerd door een fysiotherapeut. Tijdens de wekelijkse training is er aandacht voor verbetering van balans, coördinatie, lenigheid en spierkracht. Door verschillende sport- en spelvormen werk je aan conditie en het leren kennen van buurtgenoten.

 

Uitvoering door Sportbedrijf Lelystad
De uitvoering van het sport- en beweegprogramma is in handen van Sportbedrijf Lelystad in samenwerking met een aantal partners. Het programma voor senioren start in de wijk Jol in Lelystad en het doel is om veel senioren in beweging te krijgen. En samen bewegen betekent ook mensen ontmoeten.

Het beweegprogramma zal starten als de maatregelen die getroffen zijn tegen de verspreiding van het coronavirus niet meer nodig zijn. De training vindt straks wekelijks plaats in een park in de Jol. Door buiten te bewegen wordt het immuunsysteem verbeterd en krijgen deelnemers meer energie. Ook blijkt uit onderzoek dat buiten bewegen bijdraagt aan een betere fysieke en mentale gesteldheid.

Waarom is bewegen zo belangrijk?
“Bewegen is leuk, gezond en goed voor het lichaam. Zo kan de spierkracht van senioren tot wel 40 procent toenemen door dagelijks 30 minuten matig intensief te bewegen. Daarnaast zorgt bewegen voor een betere coördinatie, uithoudingsvermogen, lenigheid en verlaagt het de kans op dementie, Alzheimer en chronische ziektes”, aldus Mitchell Tollenaar, buurtsportcoach Senioren en Zorg van Sportbedrijf Lelystad.

Samenwerkingspartners
Sportbedrijf Lelystad werkt samen met KernGezond, Welzijn Lelystad en Ouderenbonden om van GoldenSports een groot succes te maken. “Buiten bewegen betekent ook mensen ontmoeten. Zo draagt het beweegprogramma niet alleen bij aan de gezondheid, maar ook aan het voorkomen en verminderen van eenzaamheid”, vertelt buurtsportcoach Mitchell Tollenaar.

Ook Stichting GoldenSports is enthousiast dat er in een nieuwe stad  gestart gaat worden. “Onze droom is dat in ieder park in Nederland wekelijks GoldenSports-trainingen worden gegeven. Met Lelystad hebben we er een mooie locatie bij, waar meerdere partijen samen willen werken aan fysieke en mentale gezondheid van ouderen in hun stad”, aldus Ineke Kalkman, projectleider GoldenSports.

Stichting Lelystad Vitaal en Oranje Fonds
Stichting Lelystad Vitaal is een onafhankelijke stichting die fondsen en subsidies werft en derde geldstromen genereert voor sport- en beweegprojecten. Dit met als doel projecten financieel te ondersteunen die de vitaliteit van de inwoners van Lelystad verbeteren. Het Oranje Fonds heeft via Stichting Lelystad Vitaal een financiële bijdrage verstrekt voor de uitvoering van het beweegprogramma GoldenSports.

Meer informatie over GoldenSports?
Neem dan contact op met Mitchell Tollenaar, buurtsportcoach Senioren en Zorg van Sportbedrijf Lelystad, via e-mail m.tollenaar@sportbedrijf.nl.