Het moet voor iedereen in Lelystad mogelijk zijn om een leven lang met plezier te bewegen. Inkomen, gezondheid en leeftijd zouden geen belemmeringen mogen vormen. Helaas zien we grote verschillen in sportdeelname tussen inwoners met een laag en hoog inkomen. Uit dit landelijke onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat mensen met een lage sociaaleconomische status (ses) veel minder vaak sporten en ook met minder plezier. Om deze grote groep Lelystedelingen in beweging te krijgen én te houden is een passend sport- en beweegaanbod nodig.

Het onderzoek van het Mulier Instituut laat zien dat slechts een vijfde van de volwassenen met een lage ses wekelijks sport, terwijl dit aantal bij mensen met een hoge ses op drie kwart ligt. Dit beeld zien we ook terug in onze stad. Veel inwoners met een laag inkomen sporten en bewegen te weinig. De kosten voor een lidmaatschap bij een vereniging of sportschoolabonnement zijn een begrijpelijke drempel. Daarnaast ervaart deze groep meer gezondheidsbelemmeringen om te gaan sporten, denk aan ouderen met een chronische ziekte, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Bewegen maakt het verschil
Juist voor deze inwoners kan sport en bewegen een groot verschil maken in hun leven. Sporten is gezond, maakt gelukkig, kan chronische gezondheidsklachten verminderen en werkt ook preventief. Vanuit onze passie voor sport, bewegen en een gezonde leefstijl willen wij deze groep daarom extra stimuleren om in beweging te komen. Dat kan ook, met een aantrekkelijk sport- en beweegaanbod dat aansluit op hun behoeftes.

Sociaal Vitaal
Het project Sociaal Vitaal is hier een voorbeeld van. Dit bewezen effectieve programma biedt kwetsbare, thuiswonende inwoners van 60 tot 85 jaar een wekelijks programma om hun bewegingsvaardigheden te verbeteren en eenzaamheid tegen te gaan. Het programma bestaat uit een combinatie van bewegen, gezondheidsvoorlichting en het ontwikkelen van weerbaarheid, sociale vaardigheid en zelfmanagement.

Een sportieve stad
Onze stad heeft dit soort laagdrempelige en vernieuwende activiteiten hard nodig. Activiteiten die gezond zijn, die vitaal maken en die vooral ook leuk zijn! Wekelijks sporten en bewegen hou je nu eenmaal beter vol als je er plezier in hebt. Maar wat is leuk? Een kind zal op deze vraag een ander antwoord geven dan een 60-plusser. Daarom streven wij naar een stad waar op sportgebied voor jong en oud veel te beleven valt. Met activiteiten op elke hoek van de straat; in de eigen wijk, op school en in de zorgcentra. Zo creëren we een sportieve stad met gezonde inwoners.

Doe je mee?
Met bewezen effectieve interventies en programma’s kunnen we echt een verschil maken voor Lelystad. Sport en bewegen verbetert de vitaliteit van inwoners en daarmee van de stad in haar geheel. Bouw je met ons mee aan een vitaal Lelystad? Bekijk hier de mogelijkheden.