Sport heeft een grote invloed op je vitaliteit. Sport is goed voor je zelfvertrouwen, maakt gelukkig en geeft energie om nieuwe dingen te ondernemen. Voor inwoners die zich minder vitaal voelen, kan in beweging komen een keerpunt in hun leven zijn. Maar ook een (te) grote stap. Met laagdrempelige sport- en beweegprogramma’s kunnen we deze groep begeleiden naar meer vitaliteit.  

Vitaliteit is een ruim begrip. Het heeft te maken met krachtig, weerbaar en fit zijn. Vitale mensen zitten lekker in hun vel en kunnen zowel goed voor zichzelf als voor hun omgeving zorgen. Ze ontplooien hun talenten, hebben een actief leven én sporten regelmatig. En dat laatste is geen toeval. Sport, bewegen en een gezonde leefstijl vormen de basis van vitaliteit.

Overgewicht als drempel
Veel inwoners van onze stad sporten en bewegen te weinig, of zelfs helemaal niet. Zij lopen tegen belemmeringen aan, zoals overgewicht en daarmee gepaarde schaamte of gezondheidsklachten. Rond de 1900 jongens en meiden in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar kampen met overgewicht. Voor hun toekomst en die van Lelystad zetten wij ons met hart en ziel in om deze jongeren te helpen vitaal te worden én te blijven.

Skills4Life
Een goed voorbeeld is het project Skills4Life. Dit programma helpt jongeren bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl door het veranderen van gedachten en gedrag en het vinden van passende sport- en beweegactiviteiten in de buurt. Door te sporten krijgen zij een positiever zelfbeeld en een gezondere relatie met hun lichaam. Ze ontdekken wat hun lichaam allemaal wél kan, wat een boost geeft aan hun zelfvertrouwen.

Een sterke stad
Dit soort bewezen effectieve programma’s maken een groot verschil voor Lelystad. De vitaliteit van een stad is namelijk afhankelijk van de vitaliteit van haar inwoners. Sterke, gelukkige inwoners die doen waar ze goed in zijn, creëren samen een succesvolle samenleving. En dat begint bij sport, bewegen en een gezonde leefstijl. Kortom, door zo veel mogelijk inwoners in beweging te brengen, zorgen we samen voor een vitale stad!

Bouw je met ons mee aan een vitaal Lelystad? Bekijk hier de mogelijkheden.