Investeren in sport, bewegen en een gezonde levensstijl is essentieel voor Lelystad. Juist de komende jaren. Maar de financiële uitdagingen van de gemeente Lelystad maken het er niet makkelijker op. Om toch verder te kunnen bouwen aan een vitaal Lelystad heeft Sportbedrijf Lelystad eind maart 2020 de Stichting Lelystad Vitaal opgericht. Deze onafhankelijke stichting gaat financiële middelen werven voor projecten die bewezen effectief bijdragen aan de vitaliteit van de inwoners van Lelystad. Hiermee slaat Sportbedrijf Lelystad een nieuwe weg in.

De hoofdstad van Flevoland is als geplande stad ontworpen, een zogenaamde ‘new town’, en kenmerkt zich door veel nieuwe natuur en een kustgebied van maar liefst 55 kilometer lang. Voor de bijna 80.000 inwoners is Lelystad een beweegvriendelijke omgeving. Dit komt vooral door het buitengebied en door de aanwezige sport-, speel- en beweegruimte. Maar als we kijken naar de huidige sociale staat van Lelystad en dit vergelijken met het landelijk gemiddelde, dan scoort Lelystad onder de maat op een groot aantal dimensies, waaronder overgewicht, eenzaamheid onder ouderen of voortijdige schoolverlaters (Bron: waarde van sport en bewegen in Lelystad). Vraagstukken die echter positief te beïnvloeden zijn door het inzetten van de kracht van sport, bewegen en een gezonde levensstijl.

Gezonde toekomst
Ook met het oog op een gezonde toekomst moet Lelystad aan de slag. De vergrijzing in de stad zal zich de komende jaren nadrukkelijker manifesteren dan in Flevoland (als geheel) en Nederland. Dit leidt tot een sterke toename van mensen met chronische aandoeningen. Tegelijkertijd neemt het aantal kwetsbare ouderen dat thuis woont toe, evenals mensen met een ongezonde levensstijl en beperkte gezondheidsvaardigheden. Investeren in positieve gezondheid en preventie is daarom essentieel. Niet alleen om de druk op de zorgketen te verminderen en zorgkosten te stabiliseren, maar ook om de concurrentiekracht van bedrijven en de aantrekkingskracht van Lelystad als vestigingsplaats voor bedrijven te vergroten.

Dan helpt het natuurlijk niet dat door een lagere algemene uitkering van de rijksoverheid en door grote tekorten binnen de jeugdzorg de komende jaren flink bezuinigd dient te worden in de gemeente Lelystad. Ook op sport en bewegen is bezuinigd. En dat is zonde, want investeren in sport en bewegen loont. De maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen in Lelystad zijn 2,46 keer hoger dan de investeringen die worden gedaan: elke euro die geïnvesteerd wordt in sport en bewegen levert € 2,46 aan waarde op voor de Lelystadse samenleving.

Kansen op vele beleidsterreinen
Dat de gemeente Lelystad over beperkte financiële middelen beschikt, is voor Sportbedrijf Lelystad geen legitimering geweest om bij de pakken neer te zitten. Er liggen tenslotte volop kansen om sport en bewegen als middel in te zetten om sociaal-maatschappelijke winst te behalen. Daarom hebben we nagedacht over de vraag hoe we nieuwe inkomstenbronnen kunnen aanboren. Zo is het plan voor Stichting Lelystad Vitaal ontstaan.

Met de oprichting van Stichting Lelystad Vitaal kunnen we meer betekenen voor de vitaliteit van alle inwoners van Lelystad met specifieke aandacht voor degenen die een extra zetje in de rug nodig hebben. Niet alleen in het belang voor gezondheid, maar ook voor inclusiviteit en participatie. Met integrale programma’s, interventies en vernieuwende activiteiten kunnen we onder andere:

  • langdurig werklozen reactiveren en resocialiseren;
  • participatieverschillen verkleinen tussen jongeren met verschillende carrièrekansen en ontplooiingsmogelijkheden;
  • eenzame ouderen uit hun sociaal isolement halen;
  • meer gehandicapten laten meedoen (inclusieve samenleving);
  • bijdragen aan gezonde en productievere werknemers en een lager ziekteverzuim;
  • overgewicht bij jongeren terugdringen;
  • integratie van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond verbeteren.

Een stichting als logische keuze
De noodzaak voor het oprichten van een aparte stichting heeft te maken met een aantal aspecten. De huidige rechtsvorm van Sportbedrijf Lelystad maakt het lastig om in aanmerking te komen voor derde geldstromen, subsidies en fondsen. Bij een aantal externe subsidieverstrekkers en fondsen kun je alleen als stichting een aanvraag indienen. Verder heeft het Sportbedrijf gesprekken gevoerd met meerdere middelgrote bedrijven in Lelystad om een beeld te krijgen van hun bereidheid om te investeren in projecten die bijdragen aan de vitaliteit van de inwoners van Lelystad. Het blijkt dat zij wel degelijk bereid zijn, maar meer comfort hebben bij een aparte entiteit zonder winstoogmerk en zonder aandeelhouders. Stichting Lelystad Vitaal richt zich in eerste instantie uitsluitend op het binden van bedrijven, fondsen of subsidieverstrekkers, niet op particulieren. De oprichting van Stichting Lelystad Vitaal biedt de mogelijkheid om meer te betekenen voor Lelystad en het bereik en de effecten van sport en bewegen te vergroten. We zetten de extra financiële middelen in om van Lelystad een in alle opzichten gezonde en vitale stad te maken. Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar samen met sportverenigingen en andere sectoren – welzijn, zorg, onderwijs en cultuur – én het bedrijfsleven.