Sportbedrijf Lelystad, de stichting Senioren Zomerdaagse en diverse Lelystadse partners hebben ruim 500 senioren mogen ontvangen tijdens het zomerprogramma ‘Samen op Stap’. In de vakantieperiode van 12 juli tot en met 30 augustus konden inwoners van 55+ en ouder meedoen aan veel verschillende activiteiten, workshops en interactieve presentaties.

Heel veel plezier
Veel ouderen kunnen te maken krijgen met gevoelens van eenzaamheid. Vooral in de vakantiemaanden, want dan gaat familie met vakantie, liggen veel verenigingen en organisaties stil en sommige sluiten zelfs tijdelijk de deuren. Samen activiteiten ondernemen, juist in deze periode, kunnen de gevoelens positief beïnvloeden en vooral ook plezier geven. Mitchell Tollenaar, buurtsportcoach Senioren & Zorg van Sportbedrijf Lelystad vertelt: “Samen op Stap is een programma waar plezier en gezelligheid centraal staan na een zwaar coronajaar. Door aanbod in de vakantieperiode hebben inwoners elkaar ontmoet in een vaak saaie periode”. En plezier was er! Een deelnemer vertelt: “Ik heb eindelijk iemand gevonden die net zo kan ouwehoeren als ikzelf!”. “Het is best wel anders in de coronaperiode, dus het is fijn om zo mensen te kunnen ontmoeten”, zegt een andere deelnemer. Radio Lelystad heeft ook aandacht besteed aan Samen op Stap. Dat item is te beluisteren via de link ‘Wapperende benen bij tai-chi-les-van-het-ontmoetingsprogramma‘.

Meer ontmoeting
Tijdens de verschillende activiteiten kregen de deelnemers ook uitleg over het vaste aanbod van activiteiten voor senioren in Lelystad. ITL organiseert bijvoorbeeld De Derde Helft. Elke donderdagochtend zijn 55+ers uit de buurt welkom voor een kopje koffie en leuke activiteiten. Sinds kort is daar ook OldStars Tennis bijgekomen, een aangepaste spelvorm voor tennis op latere leeftijd. Bij VV Unicum wordt elke dinsdag GoldenSports georganiseerd, een veelzijdig beweegprogramma voor 55-plussers. Wekelijks is er aandacht voor verbetering van balans, coördinatie, lenigheid en spierkracht. Tegelijkertijd ontmoeten de deelnemers leeftijdsgenoten uit de buurt om het sociale netwerk te vergroten. “Hiermee hopen wij dat het project Samen Op Stap mag bijdragen aan structurele ontmoeting bij onze verenigingen en organisaties”, aldus Mitchell Tollenaar.

Donaties
Het Oranje Fonds en de provincie Flevoland hebben financieel bijgedragen aan het project Samen op Stap. De bijdrage vanuit de provincie is toegekend door Sportservice Flevoland. “Deze donaties waren heel welkom, omdat het een impuls gaf aan de organisatie van nieuwe, maar ook bestaande activiteiten voor senioren. Zo konden zij na alle coronabeperkingen eindelijk weer met elkaar op stap konden. Het gaf ook energie aan de samenwerkende partners om eindelijk weer samen aan een nieuw project te werken. Samen op Stap met inwoners en Samen op Stap als organisaties!”, vertelt Angelina Schleper, accountmanager van Stichting Lelystad Vitaal tot slot.